Českým e-shopům v předvánočním období denně unikají nemalé finanční částky

Release date: 3. 12. 2013

Odborníci očekávají, že by se letošní vánoční tržby na internetu mohly vyšplhat až k 19 miliardám korun. Většina zkušených e-shopů se na toto období připravuje již od září a zajišťuje si zejména dostatečné personální zdroje, aby dokázaly pokrýt rapidní nárůst objednávek. Z informací společnosti INTERNET CZ, a.s. největšího českého doménového registrátora obchodujícího pod značkou FORPSI vyplývá, že mnohé e-shopy zaznamenávají vysoké ztráty v důsledku nedostatečné kontroly dostupnosti služeb. S ohledem na tento fakt představilo FORPSI na platformě FORPSI Cloud dvě služby, jejichž smyslem je minimalizovat riziko výpadků a v reálném čase hlásit jakýkoli nestandardní vývoj.

V minulém roce se tržby českých e-shopů v předvánočním období šplhaly až k rekordním 800 milionům korun denně. Zejména pro malé a střední obchodníky je nápor tak veliký, že jsou doslova zavaleni vyřizováním požadavků na logistiku a nemají čas kontrolovat, zda je jejich obchod funkční a dostupný. Většina z nich potvrdila, že poklesy a výkyvy objednávek registrují někdy i s denním zpožděním a teprve následně hledají příčiny. O nedostupnosti jejich e-shopu se dozvědí většinou až s „desetitisícovými“ zpožděními.

Služba FORPSI Cloud Monitoring umožňuje nastavit pravidelnou kontrolu dostupnosti jakýchkoli webů nebo serverů. Pro každou kontrolu lze nastavit frekvenci a časovou prodlevu, po jejímž uplynutí systém prohlásí službu za nefunkční. Pro vyšší spolehlivost je možné si nastavit i více zemí, ze kterých bude kontrola prováděna. V případě selhání nebo chyby systém majitele ihned informuje přes SMS nebo emailem. Monitorovat lze 16 služeb a protokolů od http až po MySQL nebo SSL certifikáty. Při ceně od 75 Kč měsíčně (maximální frekvence kontrol á 5 minut) se přitom jedná s ohledem na hrozící ztráty při výpadku systému o naprosto zanedbatelný náklad.

Konkurenční nekalé praktiky jsou na internetu neúprosné, jak dokazuje příklad z minulých let, kdy například řízený DDOS útok z Číny vyřadil z provozu drtivou většinu českých modelářských prodejců. Nemusí se přitom jednat pouze o útok konkurence, ale stačí i nenadálý zájem o zboží v akci a nastavení e-shopu připravené na provoz „pouze“ v řádu stovek objednávek denně může zkolabovat. FORPSI pro své zákazníky na platformě FORPSI Cloud proto nabízí Load Balancery, jejichž smyslem je rovnoměrně distribuovat zátěž mezi více cloudových serverů.

Zejména v předvánočním období, kdy některé e-shopy generují až 90 % svého ročního obratu, je důležité svěřit dohled spolehlivým automatizovaným systémům.
Více informací o platformě FORPSI Cloud na www.forpsicloud.cz